Saturday, April 17, 2021

Në sondazhet, Söder është qartë përpara Laschet

Sipas trendit gjerman, 44 përqind e qytetarëve e konsiderojnë Markus Söder si më të përshtatshëm si Kancelar sesa kryetari i CDU Armin Laschet. Në Bashkim është madje 72 përqind. 16 Prill 2021, 8:24 am Burimi: ZEIT ONLINE, dpa, Sipas një sondazhi, shefi i CSU Markus Söder është shumë më përpara se kryetari i CDU Armin Laschet në fazën e vendimmarrjes për një kandidat për kancelar të Unionit. Aktualisht, 44 përqind e qytetarëve gjermanë dhe 72 përqind e mbështetësve të Unionit e konsiderojnë Kryeministrin bavarez si kandidatin më të përshtatshëm për të udhëhequr partitë e Bashkimit në zgjedhjet federale, pasi prirja e Gjermanisë për ARD, e cila u mblodh nga instituti i hulumtimit dimap, tregoi. Në Kryeministrin e Nordrhein-Westfalenit Laschet, vetëm 15 përqind e qytetarëve gjermanë dhe 17 përqind e mbështetësve të Unionit shohin kandidatin më të përshtatshëm. Një sondazh nga instituti i hulumtimit të opinionit Insa për gazetën Bild tregon gjithashtu se Bashkimi duhet të presë një kandidat për Kancelarin Laschet me 27 përqind të votave në zgjedhjet federale në Shtator, ndërsa Söder është 38 përqind. Vendimi pritet së shpejti "Presidiumi dhe bordi ekzekutiv federal i CDU me të gjitha shoqatat dhe sindikatat rajonale folën qartë në favor të Armin Laschet të hënën e kaluar," tha Günther. Söder më parë e kishte bërë të qartë se në këtë rast ai do të mbështeste kandidaturën e shefit të CDU-së pa inat. Ai nuk ka dyshim se zbatohet fjala e një kryetari të CSU-së. Por ngadalë po bëhet koha për ta përmbushur këtë premtim të qartë. Ministri Federal i Shëndetësisë Jens Spahn përsëriti mbështetjen e tij për Laschet. Si kryetar i CDU, ai është kandidati i natyrshëm i unionit, tha Spahn, i cili është gjithashtu një anëtar i presidiumit CDU, në Deutschlandfunk. "Ne e zgjodhëm atë si kryetarin tonë në janar. Dhe të gjithë ata që e zgjodhën e dinin se ai po emëronte gjithashtu kandidatin e CDU për kancelar." Në këtë drejtim, ai u befasua që disa tani po thoshin se duhet së pari të dëgjohet se çfarë dëshironte CDU. "Ajo që CDU dëshiron, ajo vendosi kur Armin Laschet u zgjodh kryetar," tha Spahn. Organet e zgjedhura të udhëheqjes së partisë së fundmi unanimisht e kishin konfirmuar këtë. Laschet dhe Söder kishin njoftuar se do të shpallnin një vendim mbi kandidaturën për kancelar këtë javë. Në fillim nuk kishte asnjë informacion në lidhje me një datë të saktë ose një format në të cilin një vendim i tillë duhet të merret dhe të shpallet.