Monday, January 31, 2022

MB: Hangover në 10 Downing Street

SZ.de MB: Hangover në 10 Downing Street Nga Alexander Mühlauer, Londër - Dje në orën 22:57 "Dështime në udhëheqje dhe gjykim": Raporti investigativ për aferën Partygate e vë në ankth kryeministrin britanik. Johnson thotë "më fal". Hangover në 10 Downing Street E hëna filloi mirë për Boris Johnson, por kjo do të ndryshonte mjaft shpejt. Më herët këtë mëngjes, kryeministri shkoi me makinë në portin e Tilbury për të përkujtuar përvjetorin e dytë të daljes së Britanisë nga BE. Johnson veshi një xhaketë portokalli dhe premtoi se Britania do të bëhej "vendi numër një" për investimet e korporatave. Dhe falë një ligji që do të materializojë liritë e reja të fituara, Johnson e quan atë "Liritë e lirive të Brexit". Kryeministri ishte në elementin e tij mëngjesin e kësaj të hëne. Ai hoqi sloganet e fushatës dhe premtoi atë që kishte premtuar vazhdimisht që nga Brexit. Mbetet për t'u parë nëse kjo do të ndodhë realisht. Dhe kështu Johnson u pyet në port për diçka që do të çonte në një shkëmbim të hapur goditjesh në Dhomën e Komunave Britanike të hënën pasdite: hetimin për çështjen Partygate. Por atë mëngjes në port, Johnson vetëm e hoqi supet dhe tha se i qëndronte gjithçkaje që kishte thënë për këtë temë. Nuk duhet të ndalet me kaq. "Biznes si zakonisht" atëherë? Nuk u fol për këtë të hënën Sepse në kohën e drekës u njoftua se "një përditësim" i raportit nga zyrtarja qeveritare Sue Grey ishte dorëzuar në 10 Downing Street. Për të transmetuar diçka si "biznesi si zakonisht", qeveria njoftoi në orët e para të pasdites se kryeministri do të udhëtonte në Ukrainë të martën. Axhenda e Johnson përfshinte gjithashtu një telefonatë me Vladimir Putin për të hënën pasdite. "Biznes si zakonisht" atëherë? Nuk u fol për këtë të hënën. As përpjekja për çlirimin me ligjin e ri të Brexit (duke përfshirë një punim më shumë se 100 faqe të titulluar "Përfitimet e Brexit") dhe as përpjekjet në çështjen e Ukrainës nuk mund të shtypnin çështjen në Londër që ndoshta mund t'i kushtonte Johnson-it zyrën e tij: porta e partisë . Megjithatë, Grey shkruan se ajo mund të thotë diçka për ngjarjet vetëm "në një masë shumë të kufizuar". Pasdite, një orë e mirë përpara daljes së Johnson në Parlament, kishte ardhur koha: u publikua raporti paraprak i Greit. Gjithsej 16 parti janë renditur në dymbëdhjetë faqe. Përfundimi i raportit është i qartë: ka pasur “dështime në udhëheqje dhe gjykim”. Megjithatë, Grey shkruan se fatkeqësisht ajo mund të thotë diçka për ngjarjet vetëm “në një masë shumë të kufizuar”. Shkak për këtë është bërë hetimi i vazhdueshëm nga Policia Metropolitane. Policia i tha asaj se do të ishte e përshtatshme që të "përgjigjej minimalisht" ndaj tubimeve në ditët nën hetimin e policisë. Sipas Gray, prandaj "nuk ishte e mundur të krijohej një raport kuptimplotë në të cilin të prezantohen dhe analizohen faktet e gjera që kam mundur të mbledh". Zyrtari thjesht thekson se “disa nga takimet” nuk duhej të ishin zhvilluar ose nuk duhej të zhvilloheshin siç kanë ndodhur. Grey i kërkoi qeverisë të nxjerrë "mësime të rëndësishme" nga këto ngjarje. Për shembull, "konsumimi i tepërt i alkoolit" në vendin e punës "nuk është kurrë i përshtatshëm". Duheshin ndërmarrë hapa për të siguruar që çdo departament të kishte "një politikë të qartë dhe të fortë për konsumimin e alkoolit në vendin e punës". Sipas raportit të Gray, Policia Metropolitane po heton aktualisht 12 palë ku mund të ketë pasur shkelje të rregullave të Korona. Pas nisjes së hetimeve më 25 janar, policia njoftoi se Grey mund të publikonte raportin e saj pavarësisht nga rezultatet e hetimit të autoriteteve, por pa iu referuar grumbullimeve që po hetohen edhe nga policia. Përndryshe do të ekzistonte rreziku i "paragjykimit". Dhe kështu raporti i dorëzuar Johnson ishte vetëm një "përditësim" tani për tani. Më në fund, rreth orës 15:30 me orën e Londrës, Kryeministri u ngjit në foltoren e Dhomës së Komunave dhe tha "Më falni". Por një falje nuk mjafton, pasi njerëzit kanë bërë sakrifica të mëdha dhe kanë luajtur sipas rregullave gjatë pandemisë, tha Johnson. Ju duhet të shikoni në pasqyrë dhe të mësoni mësime. Johnson njoftoi ristrukturimin në rezidencën e tij zyrtare. “E kuptoj dhe do ta rregulloj”, tha ai. Përndryshe, duhet të prisni hetimin e policisë. Udhëheqësi i laburistëve Keir Starmer i bëri thirrje Johnson të jepte dorëheqjen.