Wednesday, June 26, 2024

Qeveria federale dëshiron të forcojë ligjet e dëbimit

Qeveria federale dëshiron të forcojë ligjet e dëbimit Reuters • 1 orë • 2 minuta kohë leximi Berlin (Reuters) - Të huajt në Gjermani që nxisin urrejtje islamike ose antisemitike duhet të jenë në gjendje të dëbohen dhe deportohen më lehtë në të ardhmen. Kjo del nga një propozim i Ministres Federale të Brendshme Nancy Faeser, të cilin kabineti në Berlin e miratoi të mërkurën. Drafti tani do të futet në Bundestag si pjesë e një procesi legjislativ në vazhdim, në mënyrë që të mund të kalojë shpejt, siç njoftoi ministria. Politikani i SPD dhe Zëvendës Kancelari Robert Habeck nga të Gjelbërit e përshëndeti vendimin. "Ne po ndërmarrim veprime të ashpra kundër krimeve të urrejtjes islamike dhe antisemite në internet," shpjegoi Faeser. "Kushdo që nuk ka pasaportë gjermane dhe lavdëron aktet terroriste këtu duhet - kudo që është e mundur - të dëbohet dhe të deportohet." Ajo iu referua demonstratave pro-palestineze pas sulmit radikal islamik të Hamasit ndaj Izraelit më 7 tetor, në të cilin në mënyrë të përsëritur ndodhën ekseset antisemite. Sipas Faeser, sulmi me thikë në Mannheim më 31 maj, në të cilin u vra një oficer policie dhe që u lavdërua gjerësisht në internet, ishte gjithashtu arsyeja e ashpërsimit të ligjit, i cili thuhet se prek edhe njerëzit nga Afganistani dhe Siria. “Kushdo që pranon aktet terroriste dhe i promovon ato duhet të shkojë”, shpjegoi zëvendëskancelari Robert Habeck. "Atëherë shteti ka një interes serioz për dëbimin. Islami i përket Gjermanisë, islamizmi jo." Është një arritje e madhe që njerëzit e përndjekur mund të gjejnë mbrojtje. "Por kushdo që tallet me rendin bazë liberal duke brohoritur për terrorizmin dhe duke festuar vrasje të tmerrshme, po humb të drejtën e tij për të qëndruar," shpjegoi politikani i Gjelbër. Ministri i Ekonomisë mori një ton më të ashpër se pjesët e tjera të të Gjelbërve. Drejtoresha menaxhuese parlamentare e fraksionit të Bundestagut, Irene Mihalic, fillimisht shprehu rezerva. Ndihmon apo jo ndërtimi i ri i interesit serioz të dëbimit është “objekti i ekzaminimit që do të bëjmë edhe në grup”. Tani ka një pozicionim brenda kabinetit që do t'i kalojë parlamentit: "Dhe pastaj do ta shikojmë dhe të shohim nëse është i qëndrueshëm apo jo nga këndvështrimi ynë." Sipas propozimit, në të ardhmen, qoftë edhe një koment i vetëm në mediat sociale që lavdëron një vepër terroriste do të shkaktojë një interes serioz për dëbim. Në përgjithësi, dëbimet janë të mundshme nëse realizohet vepra penale e shpërblimit dhe faljes së krimeve. “Për këtë nuk duhet të ketë ndodhur një dënim nga gjykata penale,” shpjegoi Ministria e Brendshme. (Raport nga Alexander Ratz dhe Holger Hansen; redaktuar nga Christian Götz.)